Betnovate Saç Losyonu

Betnovate saç losyonu kortizon içeren bir üründür.En sık kullanıldığı hastalık saçlı derideki sedef hastalığıdır (psoriazis).Kortizonlu ürünlarin gerek ciltte gerekse vücutta ciddi yan etkileri görülmektedir bu sebeple dikkatli kullanılmalı ve doktor kontrolünde kalınmalıdır.Komşum kullanmış iyi gelmiş şeklinde yaklaşılmamalıdır.

Etken Madde:

Betametazon 17-valerat 0.1 %

Piyasa Şekilleri:

30 ml’lik plastik şişelerde.

Kullanım Şekli:

Günde 2-3 kez hasta bölgeye iyileşme görülünceye kadar sürülür. Sızıntılı lezyonlarda krem, kuru ve kronik lezyonlarda ise merhem kullanılmalıdır. Geniş yüzeylere az miktarda uygulama gerektiğinde losyon, saçlı deri dermatozlarında saç losyonu tercih edilebilir.

Endikasyonları: Antienflamatuvar, antiprüritik ve vazokonstriktif etkilidir. Lokal kortikosteroid tedaviye normal olarak çabuk yanıt veren enflamatuvar dermatozlarda olduğu kadar, psoriasis gibi daha az yanıt veren koşullarda da çoğunlukla etkilidir. Betametazon müstahzarları çocukluk, diskoid ve atopik ekzemaları dahil ekzema, prurigo nodularis, psoriasis (yaygın plak psoriasisi hariç), liken simpleks, liken planus dahil nörodermatozlar, seboreik dermatit, temas duyarlılığı reaksiyonları, diskoid lupus eritematozus tedavisinde endikedir ve sistemik steroid tedaviye ek olarak yaygın eritrodermide kullanılır.

Betnovate kullanılmaması gereken durumlar:

Betametazon ve diğer kortikosteroidlere duyarlı kişilerde kontrendikedir. Rozasea, akne vulgaris , perioral dermatit, derinin primer viral enfeksiyonları (örn. herpes simpleks, su çiçeği), bakteri ve mantarların neden olduğu cilt lezyonları, bir yaşın altındaki çocuklarda dermatit ve pişikler dahil dermatozlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

Özellikle çocuk ve bebeklerde oklüzyon tedavisi uygulanmasa bile adrenal supresyon (Cushing sendromu, intrakranial hipertansiyon) yapabileceğinden uzun süreli lokal kortikosteroid tedavisinden kaçınılmalıdır. Tedavi etkin olan en düşük dozda yapılmalıdır. Uzun süreli (kronik) kortikosteroid tedavisi, çocukların büyüme ve gelişmesini engelleyebilir. Bebeklerde bebek bezinin kapalı tedavi etkisi yapacağı unutulmamalıdır. Güçlü kortikosteroidlerle uzun süreli tedavi sırasında vücudun diğer bölümlerinden çok yüzde atrofik değişikliklere rastlanabilir. Betametazon ile şiddetli ekzema, diskoid lupus eritematozus ve psoriasis tedavisinde bu durum hatırdan çıkarılmamalıdır. Göz kapaklarına uygulanırken glokoma neden olabileceği düşünülerek göz içine kaçmamasına dikkat edilmelidir. Enfekte olmuş lezyonların tedavisinde uygun antimikrobik tedavi de uygulanmalıdır. Enfeksiyon genişlemesi görülürse hemen kortikosteroid tedavisine son verilmeli, gerekirse sistemik antimikrobik tedaviye geçilmelidir. Oklüzyon tedavisi bakteri üremesini kolaylaştıracak ılık ve nemli ortamı sağlayacağından her ilaç uygulamasından önce cilt temizlenmelidir. Lokal steroidlerin nüksler, tolerans gelişmesi, yaygın püstüler psoriasis riski ve cildin bariyer fonksiyonun azalmasına bağlı olarak lokal ve sistemik toksisite gelişmesi gibi çeşitli nedenlerle psoriasiste kullanılması riskli olabilir. Eğer kullanılırsa hastaların yakından takibi gerekir. Gebelikte kullanımının güvenliğiyle ilgili bilgi bulunmadığından, gebelerde büyük miktarda ve uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır. Emziren annelerde dikkat gereklidir.

Betnovate yan etkileri:

Yüksek derecede aktif kortikosteroidler lokal olarak uzun sürelerle ve yoğun bir şekilde kullanıldığında, özellikle oklüzyon tedavisi yapıldığında veya derinin kıvrım yerlerine uygulandığında ciltte incelme, çizgilenme, cilt yüzeyine yakın kan damarlarının genişlemesi gibi atrofik değişikliklere neden olabilir. Diğer bütün lokal kortikosteroidlerde olduğu gibi büyük miktarlarda ve uzun süreli kullanımı, geniş yüzeylere uygulanması sistemik absorpsiyon sonucu hiperkortisizm belirtilerine neden olabilir. Bu etki bebek ve çocuklarda özellikle okluzif örtü uygulandığında daha çok görülebilir. Bebeklerde bebek bezi okluzif etkisi yapar. Nadir hallerde, psoriasisin kortikosteroidlerle tedavisi (veya tedavinin kesilmesinde) hastalığın pistüler şeklinin gelişmesini hızlandırabilir. Topikal steroidlerle pigmentasyon değişiklikleri ve hipertrikozis bildirilmiştir. Eğer aşırı duyarlılık semptomları ortaya çıkarsa, uygulamaya son verilmelidir. Semptomlarda şiddetlenme gözlenebilir.Bu gibi durumlarda ilaç kesilmeli ve doktora başvurmalıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.